Vier tips voor effectief thuiswerken

25 mei 2020

Ben jij ook genoodzaakt om thuis te werken? Dat kan zeker even wennen zijn. De verleiding om aan een stuk door te werken of juist heel rustig aan te doen is groot. Heb je hier moeite mee en ben je benieuwd hoe je op een effectieve manier kunt thuiswerken? Wij geven je vier tips. Lees snel verder!

Richt een thuiswerkplek in

In het begin werk je nog aan de eettafel, maar grote kans dat dit niet effectief werkt. Wanneer je gaat werken in een ruimte waar je ook privé momenten deelt, is je concentratie niet optimaal. Richt daarom echt een home office in. Hoe je dit doet? Haal de benodigde spullen in huis om effectief thuis te werken. Denk hierbij aan een laptopstandaard, een agenda, planner en natuurlijk een goede stoel. Ga ook, wanneer dit kan, in een aparte ruimte zitten.

Wissel je zithouding af

Bij thuiswerken is de kans groot dat je nog meer zit dan normaal. Je vergeet pauzes te nemen en werkt vaak aan één stuk door. Langdurig zitten kan funest zijn voor je lichaam. Belangrijk hierbij is: wissel je zithouding af! Een mens is niet gemaakt om urenlang in dezelfde houding te zitten. Verschuif op je stoel, beweeg je schouderbladen naar elkaar toe en rek je armen uit.

Je kunt je zithouding ook afwisselen door gedurende de dag van stoel te verwisselen. Zo kun je je bureaustoel verwisselen voor een zadelkruk. De zadelkruk creëert een open heuphoek. Hierdoor komen ruggenwervels, je nek en hoofd vanzelf in een gezonde verticale positie te staan.

Blijf gezond tijdens het thuiswerken

Het is belangrijk om af en toe te bewegen. Bewegen is zowel mentaal als fysiek gezond. Je focust je tijdens het bewegen op je ademhaling en de bewegingen die je maakt: dit zorgt voor rust in je hoofd. Stilzitten vertraagt je bloedsomloop wat er weer voor kan zorgen dat je weinig energie hebt. Maak bijvoorbeeld in de middagpauze een wandeling of loop rond als je met iemand belt. Zo stimuleer je de doorbloeding en houd je je spieren actief.

Stoelyoga kan ook ingezet worden om gezond te blijven tijdens het thuiswerken. Stoelyoga kun je altijd en overal beoefenen, als er maar een stoel beschikbaar is. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar. Deze vorm van yoga draagt bij aan een verhoging van energie en rust tijdens het thuiswerken. Stoelyoga geeft het brein de rust die het nodig heeft, wat bijdraagt aan de productiviteit en creativiteit. Oefening: Ga zijwaarts op je stoel zitten met je gezicht naar links. Draai je bovenlichaam naar links, terwijl je je goed vasthoudt aan de achterkant van de stoel. Houdt deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal de oefening naar rechts.

Houd structuur in het thuiswerken

Structuur is belangrijk om effectief thuis te werken. Doe daarom net alsof je naar je werk gaat. Sta iedere dag om hetzelfde tijdstip op, houd kantooruren aan en voorkom dat je te lang doorwerkt. Ga bijvoorbeeld ook niet midden op de dag douchen, maar doe dit voordat je begint aan je werkdag. Kleed je netjes aan en laat je relaxte kleding in de kast liggen. Je hersenen linken bepaalde kledingitems aan emoties en gedrag, dus is het beter om kleding te dragen die je ook naar je werk zou dragen.

Wil je meer weten over jouw ideale zithouding en gezond werken? Bekijk hier ons aanbod of neem contact op.

Nieuwsbrief